Hoewel het al enige tijd geleden is dat OpenEdu het Moodle-partnerschap heeft beëindigd, hebben we er destijds bewust voor gekozen om daarover geen publieke verklaring te geven. In dit artikel geven we alsnog openheid van zaken over de redenen die destijds tot dit besluit hebben geleid. Onze keuze vloeide voort uit principiële verschillen in visie op open source, transparantie en samenwerking. Gezien de voortdurende discussies in het werkveld over de positie van Moodle Workplace en de governance binnen het Moodle-ecosysteem, achten wij het nu passend om onze overwegingen alsnog toe te lichten.
Het beëindigen van het éénjarige partnerschap in 2021 heeft onze klanten geen enkel nadeel gebracht – integendeel: juist doordat we vasthouden aan de open-source variant van Moodle, behouden wij én onze klanten volledige controle, zonder concessies te doen aan marketingdruk om de gesloten variant Moodle Workplace te verkopen.
.Redenen voor het beëindigen van ons Moodle-partnerschap:
1.Moodle Workplace en Open Source Misleiding:
Moodle HQ introduceerde Moodle Workplace, dat werd gepresenteerd als een open-source product. Echter, in de praktijk bleek het een gesloten-source-variant te zijn, wat in strijd is met onze kernwaarden van open-source vrijheid en transparantie. De governance rondom Moodle Workplace is onduidelijk en inconsistente uitspraken over Moodle Workplace onder andere door partners zorgen voor verwarring bij gebruikers en organisaties die hierin een keuze willen maken
Moodle HQ zelf is er op deze pagina's heel duidelijk over:
https://moodle.com/products/workplace/
Is Moodle Workplace open source?
No – Moodle Workplace is licensed software only available via our Moodle Premium Certified Partners and Service Providers. While Workplace isn’t open source, it offers all of Moodle LMS’ best features with flexibility in integrations, site look and feel, and more.
https://support.moodle.com/support/solutions/articles/80001074804-difference-between-moodle-workplace-and-moodle-lms
2. Vendor Lock-In en Beperkte Concurrentie:
Moodle Workplace creëert een sterke vendor lock-in. In veel landen, waaronder Nederland, is slechts één partner bevoegd om Moodle Workplace
te verkopen. Dit is in strijd met de open-source filosofie die juist gericht is op vrijheid en keuze.
3.Ongelijkheid in Partnerschap:
Moodle HQ heeft een tweedelig partnerschap ingevoerd, waarbij de titel Moodle Premium Partner exclusief voorbehouden is aan partners die Moodle Workplace verkopen. Dit creëert een hiërarchisch systeem gebaseerd op commerciële verkoop, in plaats van technologische expertise of bijdrage aan de community.
4.Gebrek aan Transparantie en Invloed:
Als partner hadden we geen daadwerkelijk zeggenschap over strategische beslissingen, zelfs niet wanneer deze ons direct beïnvloeden. Moodle HQ informeerde partners achteraf over beslissingen, zonder inspraak of overleg.
5.Privacy en Data Veiligheid:
Ons werd gevraagd om facturen en klantgegevens, bedrijven en onderwijsorganisaties door te sturen naar Moodle HQ. Dit strookt niet met onze waarden rondom privacy en data-eigenaarschap, vooral omdat wij niet alleen Moodle aanbieden maar ook Mahara, Odoo, Big Blue Button en andere open-source toepassingen.
Ondanks deze tegenvallers hebben we Moodle HQ een voorstel gedaan om hen te blijven ondersteunen met een jaarlijkse bijdrage van €50.000, met als enige eis dat we als Moodle Premium Partner erkend zouden worden, ook zonder de verkoop van Moodle Workplace. Deze eis werd afgewezen en derhalve hebben we helaas moeten besluiten om het partnerschap met Moodle Ltd te verbreken.
Toekomstvisie OpenEdu
OpenEdu blijft zich inzetten voor duurzame, open-source leeroplossingen. Wij geloven in transparantie en gelijke behandeling van alle partijen die bijdragen aan de community, waaronder onderwijsinstellingen. Moodle heeft dringend behoefte aan een governance model waarin de belangen van álle betrokkenen – zowel commerciële partijen als onderwijsinstellingen – evenwichtig worden meegenomen. Alleen zo kunnen situaties van vendor lock-in worden voorkomen. Wij blijven daarom investeren in en bijdragen aan open-source technologieën zoals Moodle LMS, Mahara, Odoo en BigBlueButton – zonder de beperkingen van commerciële belangen die niet aansluiten bij onze visie.