Quickmail in Moodle 3.7 en verder
Alternatieven om te communiceren met deelnemers
19 november, 2019 in
Quickmail in Moodle 3.7 en verder
OpenEdu, Joost Elshoff
| Nog geen reacties

Communiceren met deelnemers in je leeromgeving kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van fora en de berichtenfunctionaliteit van Moodle. Daarnaast zien we in veel leeromgevingen het gebruik van het door derden ontwikkelde blok Quickmail, dat functies toevoegt die Moodle voorheen slechts gedeeltelijk aanbood. Zo kunnen docenten bijvoorbeeld meerdere deelnemers in hun cursus selecteren om een bericht met bijlagen te mailen. 

Hoewel dit een interessante toevoeging van functionaliteit is, zitten er wel risico's aan het gebruik van een door derden ontwikkelde plugin. Zo is inmiddels duidelijk dat de functionaliteit van Quickmail niet beschikbaar is voor Moodle leeromgevingen vanaf versie 3.7 (mei 2019). Er is weliswaar een 2.0 bèta versie beschikbaar voor meer recente versies van Moodle, maar ook hieraan kleven uitdagingen: deze versie is dusdanig grondig herbouwd dat docenten hun concepten en geschiedenis verliezen wanneer er wordt overgestapt. Bovendien is niet duidelijk wanneer deze 2.0 bèta versie definitief wordt en beschikbaar zal worden gemaakt in Moodle Plugins.

Alternatieven voor Quickmail

Voor communicatie  met gebruikers en de uitwisseling van bestanden biedt Moodle inmiddels een aantal beproefde middelen. In onderstaande lijst vind je voorbeelden van hoe je deze tools kunt inzetten.

Berichten

Sinds Moodle 3.6 (november 2018) is de berichteninterface van de leeromgeving grondig onder handen genomen. Daarmee is het versturen en ontvangen tussen gebruikers een stuk eenvoudiger en overzichtelijker geworden.

Dat betekent dat een docent vanuit de deelnemerslijst gebruikers kan selecteren en hen direct een bericht kan sturen. Deelnemers ontvangen deze berichten in de leeromgeving, in hun gekoppelde e-mail en in de app op de manier van hun voorkeur.

Forum

De activiteit Forum is de afgelopen versies behoorlijk verbeterd, zowel in de technologie als in de interface. Wanneer je bestanden wilt delen en daarover wilt discussiëren, is het Forum de aangewezen activiteit. Gebruikers kunnen zich inschrijven op discussies op de hoogte te blijven van wat er gebeurt. Ook is het mogelijk het Forum zo in te stellen dat gebruikers verplicht updates ontvangen. 

Opdracht

Hoewel de meeste docenten / ontwikkelaars de activiteit Opdracht kennen als inleverpunt voor summatieve beoordeling, kun je hiermee ook tussentijdse versies ontvangen van deelnemers, voor zowel summatieve als formatieve beoordeling en feedback. Bovendien kun je instellen of docenten en deelnemers meldingen ontvangen van inzendingen en de beoordeling ervan. 

Heb je vragen over het uitfaseren van Quickmail en het inzetten van de hierboven beschreven functies in Moodle voor betere communicatie en uitwisseling van bestanden? We maken graag een afspraak om deze verandering zo goed mogelijk vorm te geven.

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten