Vooruitblik Moodle 3.9

Groot en klein nieuws over de release van juni 2020

Iets later dan je van Moodle gewend bent, komt release 3.9 uit. Medio juni 2020 wordt de laatste release in Moodle 3.x gelanceerd. Na deze release zal het werk aan Moodle 4.0 beginnen, die we eind 2021 verwachten. Dat is ook precies de reden waarom Moodle Pty heeft aangekondigd dat de 3.9 release een LLTS versie zal zijn, die tot medio 2022 ondersteund zal worden.

Knop 'Zet wijzigen aan' keert terug

Sinds de introductie van de Boost thema's was het voor veel ervaren Moodle-gebruikers even zoeken naar de knop waarmee je de bewerkmodus in een cursus inschakelt. Op veler verzoek keert nu in Moodle 3.9 de knop 'Zet wijzigen aan' terug op de cursuspagina. 

Moodle cursus Zet wijzigen aan 

Meer H5P - volledig geïntegreerd in Moodle

Verreweg de populairste activiteitenmodule die we de laatste jaren in Moodle hebben gezien, is eindelijk volledig geïntegreerd in de leeromgeving. En dat heeft behoorlijke gevolgen voor de manieren waarop we met deze krachtige tool voor interactieve inhoud kunnen werken:

 • H5P inhoud communiceert met het cijferboek

 • H5P inhoud kan beter voor voltooiing worden gevolgd

 • H5P inhoud wordt in een nieuwe Inhoudsbank georganiseerd

 • Updates aan H5P inhoudstypes worden volledig via onderhoudsscripts beheerdAl deze verbeteringen zorgen ervoor dat je als docent op een heel intuïtieve manier H5P inhoud aanmaakt en overal in de cursus met behulp van de activiteitenkiezer of de bestandenkiezer in de ATTO editor toevoegt.

Vernieuwde activiteitenkiezer

Al een aantal jaar heb je als docent of onderwijsontwikkelaar de beschikking over de activiteitenkiezer, waarmee je online leeractiviteiten zoals Forum, Test, Opdracht en H5P toevoegt aan je cursusomgeving. In deze nieuwe vormgeving vind je ook een aantal verbeteringen in de gebruiksvriendelijkheid:

 • Activiteiten en bronnen zijn verdeeld in tabbladen

 • Je kunt activiteiten en bronnen markeren als favorieten zodat je ze sneller kunt terugvinden

 • Er is een zoekvak toegevoegd zodat je de soms lange lijst gemakkelijker kunt doorzoeken

 • De informatie over de activiteit of bron is beter leesbaar gemaakt

 Uitbreiding filters in deelnemerslijst

Het was vooralsnog niet mogelijk de deelnemerslijst in een cursus met behulp van samengestelde filters te doorzoeken. Dit project, gefinancierd door de Moodle Users Association (MUA), zorgt ervoor dat docenten en beheerders gemakkelijk filters kunnen samenstellen met operatoren zoals EN, OF, NIET, et cetera. Dat zal vooral voor cursussen met veel deelnemers een grote impact hebben. Met behulp van deze filters kun je bijvoorbeeld gemakkelijker en nauwkeuriger zoeken naar deelnemers, om met hen te communiceren, ze in een groep in te delen of een aanvullende (of andere) rol toe te kennen. 

 

Veilig online toetsen afnemen met SafeExamBrowser

Hoewel het al enkele jaren mogelijk was SafeExamBrowser in te zetten voor veilig online toetsen, belooft dit in Moodle 3.9 een stuk eenvoudiger te worden voor docenten en applicatiebeheerders. Het gebruik van deze open source lockdown browser was tot en met 3.8 een experimentele feature, die veel van organisaties vroeg.

In 3.9 zien we dat het inschakelen en configureren van SafeExamBrowser direct toegankelijk is vanuit de instellingen van de activiteit Test. Daar kun je er als docent voor kiezen de lockdown browser handmatig te configureren, een configuratiebestand te uploaden of een al bestaande en geïnstalleerde configuratie te gebruiken.

 Sneller cursussen dupliceren

Een veel gevraagde verbetering in het cursusbeheer van Moodle vinden we in het door de Moodle Users Association (MUA) gefinancierde Course Copy project. Daarmee wordt het voor onder meer sitebeheerders eenvoudiger kopieën te maken van bestaande cursussen. 

Tot en met Moodle 3.8 kon je alleen via het terugzetten van backups of door inhoud van een broncursus te importeren een kopie maken, maar vanaf 3.9 komt daar een nieuw proces bij. Vanuit het categorie- of cursusbeheer kun je direct kiezen voor het maken van een kopie van de cursus. Daarbij wordt wel alle inhoud gekopieerd, zonder de in de broncursus aangemelde gebruikers mee te nemen. 

Dit zal een belangrijke verbetering vormen voor organisaties die voor ieder studiejaar kopieën van eerder gegeven cursussen willen klaarzetten als onderdeel van de jaarlijkse rollover-processen.

 Verbeterde toegankelijkheid conform WCAG 2.1

Toegankelijkheid wordt een steeds belangrijker vraagstuk voor complexe online omgevingen zoals Moodle. Om die reden hebben de developers in 3.9 belangrijke verbeteringen doorgevoerd om te kunnen blijven voldoen aan de internationale standaard WCAG 2.1 level AA.

Uitrol Moodle 3.9 voor onze klanten

We vinden het belangrijk de continuïteit van de leeromgeving zo goed mogelijk te borgen. Voor de update naar deze nieuwe release van Moodle houden we de volgende richtlijnen aan:

 • Updates vinden pas plaats vanaf het moment dat release 3.9.1 beschikbaar is (augustus/september 2020)

 • Wij updaten en testen alle thema's die we voor onze klanten hebben ontwikkeld

 • Wij updaten en testen alle door ons ontwikkelde plugins voor Moodle, zoals de cursusindeling Multitabs en de Rapportagetool

 • Je ontvangt bericht van ons zodra we beginnen met het updaten van de leeromgevingen

Wil je meer weten over deze nieuwe release? Neem dan contact met ons op.