Nieuw in Moodle 3.8
Integratie van H5P, nieuwe functionaliteit voor Analytics en verdere verbeteringen aan Forum
19 november, 2019 in
Nieuw in Moodle 3.8
OpenEdu, Joost Elshoff
| Nog geen reacties

Op 18 november 2019 versie 3.8 van de leeromgeving Moodle gelanceerd. In dit artikel lees je over de belangrijkste nieuwe features en verbeteringen in dit veelzijdige LMS. 

Welkom, H5P!

De activiteitenmodule H5P, waarmee je meer dan 30 verschillende interactieve objecten toevoegt aan je cursus, wordt vanaf Moodle 3.8 opgenomen in de core code. Dit is een geweldige stap voorwaarts voor de ontwikkelaars van H5P, een plugin die in 2016 het licht zag en sindsdien nieuwe vormen van interactiviteit mogelijk maakt voor docenten cursusontwikkelaars.

De integratie in de core code van Moodle brengt onder meer de volgende functionaliteit met zich mee:

  • H5P objecten direct toevoegen vanuit de ATTO teksteditor

  • Filter om H5P objecten in tekstgebieden correct weer te geven

Op die manier kun je al eerder in je leeromgeving gemaakte H5P content toevoegen op iedere plek waar je over de ATTO teksteditor beschikt: in Pagina's, Labels, Boeken, cursussecties. 

Dit is pas de eerste stap naar een volledige integratie van deze rijke interactieve content in Moodle. We verwachten dat er in Moodle 3.9 LTS (mei 2020) nog meer te vertellen is.

 
 
 

Ontdek H5P

Verbeteringen aan Forum

In Moodle 3.7 (mei 2019) werd al een grote stap gezet in het verbeteren van de activiteit Forum. Bovenop de eerder verbeterde interface worden nu de volgende functionaliteiten toegevoegd:

  • Forumbijdragen summatief beoordelen zoals Opdracht

  • Forumbijdragen exporteren naar Excel, CSV, PDF en ...

  • Geneste weergave forumberichten in een discussie

  • Gedetailleerd activiteitenrapport voor Forum

Zo wordt deze toch al veelzijdige activiteit vanaf 3.8 nog interessanter voor docenten om hun (online) discussies mee te faciliteren.

Verbeteringen aan Analytics

In deze nieuwe versie van Moodle worden ook weer nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het onderdeel Analytics. Dit is doorgaans meer voor de sitebeheerder en docenten van relevantie, maar er springen toch wel een aantal zaken in het oog:

Het is vanaf 3.8 mogelijk bulkbewerkingen uit te voeren op door Analytics-modellen gegenereerde inzichten. Dat betekent dat je als beheerder of docent niet langer ieder inzicht stuk voor stuk hoeft te evalueren, maar dat je daarnaast ook meerdere kunt selecteren om te bewerken, bijvoorbeeld om de inzichten te verwijderen of af te wijzen.

Er is ook een rapportage bij gekomen waarmee beheerders kunnen bekijken op welke manieren hun gebruikers de gegenereerde inzichten inzetten. Dat heeft als voordeel dat je vanaf 3.8 dus ook inzichtelijk kunt maken of, en zo ja hoe, je docenten actie ondernemen op de voor hen beschikbare informatie.

Verder is er een nieuw model toegevoegd waarmee in beeld gebracht kan worden welke gebruikers met de rol leerling (student) niet recent hebben ingelogd. Dit kan bijdragen aan informatie over bijvoorbeeld het risico op studie-uitval.

Tot slot is het vanaf Moodle 3.8 mogelijk het Python machine learning deel van Analytics onder te brengen op een andere server dan waar de leeromgeving draait. Dat kan als voordeel hebben dat het analyseren van de data en het genereren van inzichten geen invloed heeft op het verdere functioneren van Moodle zelf.  

Experimenteel: relatieve startdata voor activiteiten

Er was al langer vraag naar in de Moodle community, en met de release van versie 3.8 is het mogelijk de experimentele instelling in te schakelen waarmee je relatieve startdata en deadlines kunt inzetten, gerekend vanaf bijvoorbeeld de aanmeldingsdatum in een cursus. Dit maakt het voor docenten en ontwikkelaars gemakkelijker om meer zelfgestuurd leren te faciliteren. Op die manier kun je bijvoorbeeld instellen dat een Test of Opdracht gedaan moet worden 14 dagen na aanmelding in de cursus. 

Volledig overzicht van nieuwe features

Een volledig overzicht van de nieuwe features in Moodle 3.8 vind je in de Moodle Docs. Ook heeft Mary Cooch (Moodle HQ community educator) een aantal video's gemaakt waarin ze de nieuwe features toelicht.

Overzicht features Moodle 3.8

 
 
 

Werk en voorbereiding voor volgende versies

Iedere zes maanden brengen de ontwikkelaars van Moodle een nieuwe versie uit, met daarin nieuwe features die de gebruikerservaring verbeteren en verrijken. Per ontwikkelcyclus wordt er bepaald wat er wel en wat er nog niet wordt meegenomen. Een van de projecten die nog in ontwikkeling is, is een verbetering van de Activiteitenkiezer waarmee docenten hun activiteiten of bronnen aan cursussen toevoegen.

Andere grote ontwikkelingen op de iets langere termijn hebben betrekking op het mogelijk maken van relatieve beschikbaarheid (start- en einddatum) van activiteiten, gerekend vanaf het moment van aanmelding van de deelnemer, en verdere verbetering van de toegankelijkheid van Moodle voor gebruikers met een visuele beperking.

Wij verwachten dat deze en andere verbeteringen vanaf Moodle 3.9 stapsgewijs zullen worden geïmplementeerd. Houd daarom ons blog in de gaten voor nieuws over deze en andere onderwerpen.

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten