Nieuw in Mahara 19.10
Alles in het teken van vergrote gebruiksvriendelijkheid
11 november, 2019 in
Nieuw in Mahara 19.10
OpenEdu, Joost Elshoff
| Nog geen reacties

Iedere zes maanden, in april en oktober, lanceert Mahara een nieuwe versie van het succesvolle open-source portfolio platform. Afgelopen maand was het moment daar voor versie 19.10, die in het teken staat van een grote verandering in de wijze waarop gebruikers hun portfolio maken en samenstellen.

In dit artikel beschrijven we wat je van de nieuwste release van het portfolio kunt verwachten.

Verbeteringen pagina-editor

De meest in het oog springende verandering is te vinden in de manier waarop je vanaf deze versie je pagina's vult met inhoud. Het uitklapbare menu met contentitems heeft plaats gemaakt voor een meer flexibele aanpak waarbij je blokken direct naar de juiste plek sleept en vervolgens vult met de inhoud die je wilt plaatsen.

Zo kunnen gebruikers sneller inhoud toevoegen en intuïtiever hun portfolio-pagina's indelen.

Contentblok toevoegen Mahara 19.10

Toegankelijkheid

Aan de toegankelijkheid voor gebruikers die alleen een toetsenbord (geen muis) of een schermlezer gebruiken, is natuurlijk ook gedacht. Voor hen is er een toegankelijke, een-koloms layout beschikbaar voor het indelen van portfolio-pagina's.  

Doe meer met plannen en taken

Hoewel veel organisaties zowel Moodle (LMS) als Mahara gebruiken, komt het ook voor dat het leren voornamelijk in het portfolio zelf plaatsvindt. 

Wanneer de leertaken niet direct in een activiteitenmodule te vangen zijn, zoals in Moodle gebruikelijk is, kun je in Mahara een plan aanmaken en vullen met taken. Op zich niets nieuws, want dat kon in eerdere versies ook al, maar vanaf versie 19.10 kun je je eigen plannen ook als sjabloon gebruiken om de plannen in een groep binnen Mahara te vullen.  

Het is wel belangrijk hierbij te benoemen dat de plannen en taken binnen Mahara altijd formatief worden ingezet: er is geen mogelijkheid tot het geven van een summatieve beoordeling zoals in Moodle.

Verbeteringen in integratie via LTI

De meesten van onze klanten gebruiken Mahara in combinatie met Moodle, maar steeds meer andere LMSsen kunnen ook gekoppeld worden aan het portfolio via LTI. Wanneer je gebruik maakt van deze mogelijkheden, is het goed te weten dat het opvolgen van een via LTI ingestuurd portfolio verbeterd is. Zo kunnen gebruikers een eerder ingestuurd portfolio intrekken, wanneer de docent aan de kant van het gekoppelde LMS het portfolio nog niet heeft beoordeeld. 

Het intrekken van een in Moodle (via Opdracht) ingestuurd portfolio was overigens al mogelijk dankzij de MNet koppeling met Mahara. 

Volledig in het Nederlands

Dankzij de inzet van de Nederlandstalige Mahara community en onze vertalers is ook deze versie volledig in het Nederlands beschikbaar. 

Overzicht verbeteringen Mahara 19.10

Op de handleidingensite van Mahara (Engelstalig) is een volledig overzicht van de verbeteringen in deze versie terug te vinden. Kristina Hoeppner (Catalyst IT) bespreekt in een korte video wat de belangrijkste highlights van deze versie zijn:

 
 

Deel deze post
TAGS
Wijzig
Aanmelden om een reactie achter te laten