Van Blackboard naar Moodle
De overstap van Zuyd Hogeschool naar een nieuw LMS

Na meer dan een decennium maakt Blackboard in het Nederlandse hoger onderwijs plaats voor nieuwe oplossingen. Zuyd Hogeschool koos in 2018 voor een overgang naar Moodle bij OpenEdu als kern-LMS.

De uitdaging

Zuyd Hogeschool maakte al meerdere jaren gebruik van Blackboard als LMS voor alle opleidingen. Hoewel Blackboard enige jaren geleden al eens was opgeschoond, waren er nog 1.500 cursussen met assignments, bestanden en discussies actief en werden er ook nog nieuwe cursussen ontwikkeld.

Bij een overstap naar een nieuw LMS was het een eis om deze kostbare data volledig te migreren en beschikbaar te stellen. Dit zou bijdragen aan een zo soepel mogelijke transitie voor zowel docenten als studenten. 

De aanpak

Samen met Zuyd Hogeschool brachten we in kaart welke cursus- en gebruikersdata er gemigreerd zouden moeten worden en op welk moment. Vervolgens ontwikkelden onze developers een tool waarmee deze data vanuit Blackboard naar Moodle gemigreerd kon worden. Bij deze migratie werden de cursussen vanuit Blackboard direct ingericht met behulp van onze eigen Multitabs cursusindeling. In deze cursusindeling voor Moodle is het namelijk mogelijk de menustructuur van de cursussen in Blackboard te bouwen, zodat de inhoud en structuur van de gemigreerde cursussen herkenbaar is voor de eindgebruiker. 

De uitvoering

Om de docenten zoveel mogelijk tijd en gelegenheid te geven zich voor te bereiden op de omschakeling van Blackboard naar Moodle is ervoor gekozen de cursusdata halverwege het academisch jaar te migreren, voorafgaand aan de door OpenEdu ontwikkelde docenten- en beheerderstrainingen. Na de datamigratie beschikten de docenten over hun eigen uit Blackboard gemigreerde materialen en over de vaardigheden om deze cursussen in te richten en klaar te maken voor het nieuwe studiejaar.  

Het resultaat

Aan het einde van het studiejaar 2017 - 2018 zijn niet alleen alle Blackboard cursussen gemigreerd, maar ook geselecteerde studentgegevens, zodat zij in Moodle bij hun al ingeleverde bewijsstukken en feedback kunnen. Iedere academie binnen Zuyd Hogeschool heeft een eigen sjablooninrichting voor nieuwe cursussen opgesteld en gemigreerde cursussen zo ver klaargemaakt dat deze bij de start van studiejaar 2018 - 2019 in gebruik genomen konden worden. 

Ondertussen hebben Zuyd Hogeschool en OpenEdu samen gezorgd voor het opzetten van de benodigde koppelingen en integraties:

  • Provisioning van gebruikers

  • SURF Conext voor authenticatie

  • MediaSite van Sonic Foundry

  • Microsoft Office 365

Vooruitblik

Na het eerste jaar draaien met het nieuwe kern-LMS kijkt Zuyd Hogeschool vooruit naar manieren om de mogelijkheden van Moodle en Mahara in te zetten. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door te onderzoeken hoe competentiegericht en portfolio-leren kan worden ingericht en vormgegeven met behulp van de daarvoor beschikbare tools in zowel het LMS als in het portfolioplatform.

Ook staat met de komst van Moodle de deur open voor het creëren van zinvolle online leeractiviteiten die flexibilisering van het onderwijs mogelijk maken.

Promo-video van Zuyd Hogeschool

Studenten en medewerkers komen in deze video aan het woord over de overstap van Blackboard en Moodle.

Zij bespreken de verschillen, kansen en mogelijkheden van hun nieuwe online leeromgeving.

 
 

Over Zuyd Hogeschool

Zuyd Hogeschool is gevestigd in Heerlen, Sittard en Maastricht en biedt op 12 locaties ongeveer 50 bachelor-, master- en associate degree (AD) opleidingen aan zo'n 14.000 studenten.  

Odoo • Tekst en afbeelding
Deel deze post
Interactieve werkvormen voor online les met H5P
Drie content types om je cursus mee te verrijken