Interactieve werkvormen voor online les met H5P
Drie content types om je cursus mee te verrijken
25 maart, 2020 in
Interactieve werkvormen voor online les met H5P
OpenEdu, Joost Elshoff
| Nog geen reacties

Naast de inleveropdrachten, forumdiscussies en formatief of summatief inzetbare toetsen in een Moodle cursus beschik je over de activiteit H5P Interactieve inhoud.  

Met H5P voeg je aan iedere cursus gemakkelijk een hoop verschillende interactieve onderdelen toe, maar welke daarvan zijn nu geschikt om in te zetten voor online lessen?

In dit artikel geven we je een aantal tips over welke content types van H5P je zou kunnen inzetten. De komende tijd zullen we ook dieper ingaan op de mogelijkheden van iedere werkvorm in H5P.

Odoo + afbeelding en tekst

Interactieve video

Interactieve video maakt van een gewone video-instructie in een handomdraai een activerende werkvorm. Upload je eigen videobestand of link naar een video op YouTube en voeg daarna verschillende soorten vragen toe, om je lerenden actief te laten kijken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit meerkeuzevragen, gatenteksten, waar/niet waar vragen en beslismomenten om te bepalen of je de video (of een deel daarvan) opnieuw moet bekijken.

Je kunt Interactieve video gemakkelijk gebruiken om in je opgenomen instructievideo’s ook meteen geleide oefeningen toe te voegen. Zo kun je gemakkelijk een workflow ontwerpen van instructie-voordoen-oefenen-terugkoppeling, die je lerenden in hun eigen tijd, zo vaak als ze nodig hebben, kunnen doen.

Odoo + afbeelding en tekst

Course presentation

In de klas is het gemakkelijk een PowerPoint presentatie op het digibord te laten zien, om een nieuw onderwerp in te leiden. Wanneer je online les geeft en ervoor kiest de instructie niet via een virtual classroom aan te bieden, kun je in plaats daarvan Course Presentation inzetten. Deze werkvorm biedt je naast alle ontwerpmogelijkheden voor online presentaties ook de tools die je in Interactieve video tot je beschikking hebt: naast tekst en afbeeldingen voeg je net zo gemakkelijk verschillende soorten vragen toe, om je lerenden te activeren.

Aan het einde van de presentatie kun je vervolgens je lerenden een aantal stellingen voorleggen die van toepassing zijn op de inhoud van de presentatie. De lerende beslist vervolgens welke daarvan juist zijn.

Odoo + afbeelding en tekst

Image hotspots

Met de werkvorm Image hotspots kun je je lerenden heel visuele oefeningen geven om mee te werken. Upload eenvoudig een afbeelding en voeg er vervolgens meerdere hotspots met informatie aan toe. Deze informatie kan bestaan uit tekst, een andere afbeelding of een video.

Je kunt deze werkvorm inzetten om van een afbeelding een interactieve instructie te maken, bijvoorbeeld door een afbeelding gebruikt bij aardrijkskunde of biologie te verrijken met blokjes multimediale informatie.

Naast deze hotspots-werkvorm heb je in H5P Interactieve inhoud ook twee verwante werkvormen die de leerling ook feedback geven:

  • Find the hotspot

  • Find multiple hotspots

Spelenderwijs leren en oefenen

Daarnaast heeft H5P Interactieve inhoud ook goede werkvormen om meer spelenderwijs aan de slag te gaan, zoals de Woordzoeker en Memory. Op die manier creëer je een aantrekkelijke leeromgeving voor je lerenden, waar ze behalve de werk- en oefenbladen ook interactieve online werkvormen vinden om te blijven leren.

Een overzicht van alle beschikbare werkvormen die je met H5P kunt maken vind je hier.

Wist je dat het mogelijk is de in H5P gemaakte werkvormen direct op de cursuspagina te laten zien? Op die manier verminder je het aantal kliks voor je lerenden, en maak je je cursuspagina nog prettiger voor je lerenden.

Daarvoor hebben we een stappenplan uitgewerkt, dat je hier terugvindt.

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten